4 sposoby na poprawę odporności

przyprawy kurkuma imbir poprawa odpornosci
14 lutego 2022 0 Comments

Poprawa odporności - jak znaleźć sposób na ciągłe przeziębienia?

Zima, to pora roku, w której najczęściej jesteśmy narażeni na przeziębienia i różne infekcje. Przywiązujemy wtedy większą wagę na to co jemy. Staramy się wybierać produkty, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Poprawa odporności to jednak złożony proces, na który wpływa nie tylko zdrowa dieta. Aby nie dać się ciągłym infekcjom warto jednak wprowadzić do swojej diety na stałe naturalne produkty o udowodnionym działaniu na naszą odporność.

Olej na odporność!

Produktem, które jako pierwszy powinniśmy włączyć do naszej diety w okresie jesienno-zimowym jest olej z czarnuszki. Olej z czarnuszki pobudza układ odpornościwy do walki z wirusami i bakteriami, ale także stymuluje działanie układu odpornościowego w alergii. Tymochinon zawarty w olejku eterycznym wykazuje właściwości mobilizujące układ odpornościowy, aby wygrać z infekcjami. Jest to więc  naturalny sposób na poprawę odporności.

Co więcej olej z czarnuszki to naturalny antybiotyk. Czarnuszka działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo – dlatego sprawdzi się także w trakcie infekcji. Pamiętajcie! Aby olej z czarnuszki posiadał wyżej wymienione właściwości powinien być świeży, tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany i przechowywany w lodówce.  Olej z czarnuszki ma jednak bardzo charakterystyczny ostry smak. Zaczynjąc suplementację warto zacząć od małych ilość w trakcie posiłku. Naszym sposobem na ukrycie smaku, zwłaszcza dla dzieci, jest połączenie go z łyżką miodu z maliną.

Oprócz oleju z czarnuszki do budowania odporności i w walce z infekcjami warto wprowadzić olej lniany. Jest on doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej ma działanie przeciwzapalne dzięki syntezie i aktywacji mediatorów przeciwzapalnych. Olej lniany wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu.

Jakie znasz domowe sposoby na wzmocnienie odporności?

Przyprawy to nie tylko składniki, których zadaniem jest nadanie wyjątkowego smaku potrawom. Większość z nich posiada składniki aktywne. Z tego też powodu już od wieków, pierwszą linią oborny przed infekcjami, były mikstury z ostrymi przyprawami.  Łyżka miodu, sok wyciśnięty z połowy cytryny, szczypta kurkumy, imbiru i pieprzu. Wszystko zalane ciepłą, ale nie gorącą wodą.

Odpowiednie nawadnianie i ruch.

Oczywiście odpowiednia ilość przyjmowanych płynów jest ważna w ciągu całego roku. W zimie jednak, ponieważ pomieszczania są ogrzewane, powietrze jest suche i nasza śluzówka i skóra narażona jest na podrażnienia. Podrażnienia te sprzyjają infekcjom. 

Poprawa odporności zależy także od stylu naszego życia. Regularny ruch, aktywność fizyczna sprzyja budowaniu odporności. Warto pomyśleć także o hartowaniu organizmu. Spacery, bieg na świeżym powietrzu, czy morsowanie uczy organizm termoregulacji i pozwala przyzwyczaić się do różnych warunków.

Budowanie odporności to proces złożony. Pamiętaj jednak, że zawsze jest dobry moment, żeby zacząć o siebie dbać.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.