Siemię lniane, czyli nasiona lnu, znane jest od lat ze swoich właściwości prozdrowotnych. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się czym, oprócz koloru, różni się siemię lniane złote od brązowego oraz jakie korzyści dla zdrowia ma każdy rodzaj lnu, przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej.
Siemię lniane złote a brązowe - różnice
Len uprawiany jest na całym świecie (w Polsce również znajdują się uprawy tej oleistej rośliny). Niemniej jednak największe uprawy brązowej odmiany lnu znajdują się w Kanadzie, z kolei złota odmiana króluje w USA oraz w Wielkiej Brytanii. Zawartość pigmentu w ziarnach lnu to najłatwiej zauważalna cecha odróżniająca te dwa rodzaje ziaren lnu, która przejawia się w ich kolorze. Im większa zawartość pigmentu w ziarnach lnu, tym kolor siemienia jest ciemniejszy. Dopiero jednak, gdy porównamy wartości odżywcze obydwu odmian lnu, dowiemy się dokładnie czym rożni się siemię lniane złote od brązowego.
Otóż siemię lniane złote ma mniejszą zawartość tłuszczów niż siemię brązowe. Ziarna lnu są najlepszym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), kwasu z grupy omega-3. Warto jednak zaznaczyć, iż ziarna lnu brązowego charakteryzują się większą zawartością kwasów omega-3 niż ziarna złotego lnu. Z kolei len złoty cechuje większa zawartość białka w porównaniu z lnem brązowym. To, czym różni się siemię lniane złote od brązowego, powoduje, iż w zależności od naszych problemów zdrowotnych sięgamy po złote lub brązowe nasiona lnu.
Jakie siemię lniane jest najzdrowsze?
Właściwości zdrowotne obydwu odmian lnu były znane już naszym przodkom i często wykorzystywane w leczeniu różnych schorzeń. Trudno jest stwierdzić, jakie siemię lniane jest najzdrowsze. W zależności od problemu zdrowotnego, wybierzemy odmianę brązową lub złotą. Len złoty jest przydatny dla osób, którym zależy na utracie masy ciała. Jego regularne stosowanie eliminuje zaparcia i zmniejsza tkankę tłuszczową. Obecnie ilość osób prowadzących głównie siedzący tryb życia sprzyjający otyłości rośnie w szybkim tempie. Warto na stałe włączyć siemię lniane do swojej diety, aby wspomóc organizm w naturalny sposób w walce ze wzrostem poziomu tkanki tłuszczowej. Z kolei len brązowy będzie lepszym wyborem przy chorobach zapalnych jelit. Ponadto odmiana brązowa jest cennym źródłem lignanów, które redukują objawy menopauzy oraz posiadają właściwości antyoksydacyjne.
Analizując, który len jest zdrowszy, trzeba jednoznacznie potwierdzić, iż ziarna obydwu odmian lnu posiadają tak dużo właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Niezależnie jednak od wybranej odmiany, spożywając siemię lniane dostarczamy organizmowi wielu cennych składników.

Siemię laniane ziarna czy mielone ?
Len jest dostępny w postaci ziaren, zmielonych nasion i oleju tłoczonego na zimno. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Warto jednak wskazać, iż mielone ziarna lnu szybko tracą swoje właściwości zdrowotne, gdyż łatwo utleniają się. Dlatego warto mielić len bezpośrednio przed spożyciem. Ziarna lnu zaliczamy do grupy produktów określanych jako superfoods ze względu na posiadane właściwości prozdrowotne. Biorąc pod uwagę jego relatywnie niezbyt wysoki koszt zakupu oraz cenne właściwości dla naszego zdrowia, bez wątpienia siemię lniane powinno znaleźć się w diecie każdego z nas.