Masła orzechowe, choć mają sporo kalorii, mogą być zdrowym składnikiem naszej codziennej diety. Masło przygotowane z orzeszków ziemnych jest źródłem nie tylko białka i tłuszczu, ale dostarcza także potasu, magnezu, fosforu oraz witaminy B3.
Z czego robi się masło orzechowe?
o przygotowania najpopularniejszego masła wykorzystuje się orzeszki ziemne prażone. Masło możemy wykonać używając również innych orzechów, takich jak np.:
- orzechów laskowych, które zawierają m.in. błonnik, żelazo i fosfor,
- orzechów włoskich charakteryzujących się większą zawartością kwasów tłuszczowych omega 3 w porównaniu do pozostałych orzechów,
- orzechów nerkowca, które są doskonałym źródłem cennych minerałów m.in. żelaza, które pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- orzechów brazylijskich, które są źródłem selenu i magnezu.

Dlaczego warto samodzielnie przygotowywać masło orzechowe, zamiast korzystać ze sklepowych gotowców?
Za samodzielnym przygotowaniem masła orzechowego przemawia wiele argumentów.
- CZYSTY SKŁAD – masło zawiera 95% orzeszków oraz niewielką ilość soli, cukru i oleju. Możesz też przygotować masło w 100% z orzeszków – gwarantuję, że wyjdzie.
- ULUBIONY SKŁADNIK – przygotujesz je z tych orzeszków, które lubisz najbardziej,
- SZYBKIE I PROSTE WYKONANIE – zrobisz je w ciągu 5 minut, bez wychodzenia z domu (oczywiście jeśli masz w zapasie orzeszki),
- CENA – oj tak, ten argument przemawia ZA. Samodzielnie wykonany krem orzechowy jest tańszy niż sklepowa alternatywa o tak dobrym składzie.
Koszt wykonania mojego ulubionego masła z orzeszków ziemnych prażonych niesolonych, których przepis podaję poniżej wynosi około 5 zł za 400 g. Jak sama widzisz jest tańsze niż kupione w sklepie i do tego masz 100% pewności co znajduje się w środku.
Jak zrobić masło orzechowe w domu?
Jedynym sprzętem jaki potrzebujesz do przygotowania masła orzechowego jest sprawny blender (ja korzystam
z thermomixa). Duża ilość tłuszczu w orzechach sprawia, że po zmiksowaniu, powstaje płynna pasta. Poniżej podaję sprawdzony przepis, z którego ja przygotowuję moje masło orzechowe dla moich domowników. Przepis jest na thermomix, ale równie dobrze możesz wykonać go w innym blenderze.
SKŁADNIKI
400 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
1 łyżka cukru pudru
10 g oleju słonecznikowego
szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do naczynia miksującego wsyp 1 płaską łyżkę cukru pudru. Jeśli nie masz gotowego, możesz go wykonać mieląc 1 łyżkę cukru – 10 s/obr.10.
- Dodaj 400 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych i zmiel je – 30 s/obr.10. Gdy zmielisz orzeszki, zgarnij je kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodaj szczyptę soli i 10 g oleju słonecznikowego,a następnie zmiksuj – 20 s/obr. 6-8, stopniowo zwiększając obroty.
Jak zrobić masło orzechowe smakowe? Jeżeli lubisz wersje smakowe to mamy kilka propozycji. Do zmielonych orzechów dodaj wybrane składniki.
WERSJA I KAKAOWA : 1 łyżeczka kakao oraz 1 łyżeczka erytrytolu,
WERSJA II MIODOWA : około 1 łyżeczki miodu wielokwiatowego,
WERSJA III KOKOSOWA: 2 łyżki wiórków kokosowych.
W jaki sposób możemy podać masło orzechowe?
Najprościej posmaruj ulubione pieczywo masłem i dla pogłębienia smaku dodaj ulubioną konfiturę, dżem. Krem dobrze komponuje się również z grzankami, krakersami oraz waflami ryżowymi. Świetnie pasuje do owsianek, koktajli, czy ciasteczek. Masło orzechowe nadaje się praktycznie do każdej przekąski.
Jak przechowywać masło orzechowe, które samodzielnie wykonasz?
Masło orzechowe przełóż do słoiczka i szczelnie zakręć. Możesz przechowywać je temperaturze pokojowej,
w szafce bez dostępu słońca (aby się nie rozwarstwiło) lub lodówce nawet do kilku tygodni. Masło będzie się dobrze rozsmarowywać i nie straci swoich właściwości. Odpowiednie przechowywanie masła orzechowego zapewnia odpowiedni zapach, świeżość oraz smak produktu.
Na półkach sklepowych znajdziesz masła orzechowe o lepszych i gorszych składach. Zazwyczaj zawartość orzeszków w takich masłach wynosi 70 -80%. Resztę produktu stanowią substancje słodzące, olej i przeanalizujemy skład, cenę, szybkość wykonania oraz przede wszystkim smak to wszystko przemawia za domowym kremem orzechowym.
Spróbuj i napisz w komentarzu czy smakowało 😉 Smacznego!
