Miody tradycyjne

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

Jednym z cenniejszych darów jakie daje nam natura są miody. To naturalne słodkie produkty, które pozyskujemy dzięki pszczołom. Miody tradycyjne w swoim składzie zawierają głównie węglowodany, a dokładnie cukry proste tj. glukoza i fruktoza. Ich zawartość w miodach wynosi około 78 g w 100 g produktu. 

Miody tradycyjne w naszej ofercie pochodzą z rodzinnej pasieki z Podkarpacia. Pasieka z wieloletnią tradycją tworzy swoje produkty z pasją i stawia przede wszystkim na jakość. Wypróbuj, na pewno wrócisz po kolejny słoik.

Dlaczego miody są tak cenione?

Miód właściwości zawdzięcza zawartym w nim składnikom. W literaturze znajdziemy informację, że w miodach pszczelich zawarte są flawonoidy, witaminy, pierwiastki m..in. wapń, potas, fosfor, magnez oraz aktywne enzymy, którym przypisuje się antyseptycznie działanie.

Skład jakościowy oraz ilościowy substancji zawartych w miodzie jest różny i zależy m.in. od typu oraz odmiany miodu. Miody nektarowe charakteryzują się wyższą zawartością składników mineralnych niż miody spadziowe. Miody ciemne tj. gryczany czy spadziowy wykazują natomiast wyższą aktywność enzymatyczną. 

Jakie dokładnie miody wyróżniamy?

Ze względu na pochodzenie wyróżniamy miody pszczele:

  • Nektarowe – a więc miody pozyskiwane z nektaru  produkowanego przez kwiaty. W grupie tej miody możemy podzielić w zależności od rośliny z jakiej powstały. Wśród miodów nektarowych wyróżniamy m.in. miód lipowy o delikatnym smaku i piękny żótym kolorze, któremu przypisuje się działanie napotne podobnie jak kwiatem lipy.  Z gryki miód o mocnym smaku, ciemnym kolorze i wyczuwalnym aromacie gryki. Miód wielokwiatowy najbardziej niejednolity, a zarazem najbardziej delikatny, dlatego często wybierany dla dzieci.
  • Spadziowe – miody pszczele powstałe z wydzieliny czerwców, mszyc, pochodzących z soków roślin. Dodatkowego podziału możemy dokonać w zależności od rodzaju drzew, z których pochodzi spadź. Wyróżniamy spadź iglastą i liściastą. Miody spadziowe posiadają mniejszą ilość kwasów, dlatego ich smak może być dla nas subtelniejszy.
  • Mieszane  spadziowo-nektarowe, które łączą w sobie dwa wyżej wymienione rodzaje.

Miód na tysiąc sposobów

Zastanawiasz się czy zużyjesz cały słoik miodu… Pewnie, że tak. Miód pszczeli możesz wyjadać samodzielnie ze słoika i potraktować jako słodycz lub dodać do kanapek. Wypróbuj także wodę z miodem na zimne jesienne dni. Łyżkę miodu zalać wieczorem w szklance wodą i pozostaw na noc. Rano wypij. Możesz także połączyć miód z innymi dodatkami i samodzielnie stworzyć niepowtarzalny smak. Jeśli stawiasz na gotowe produkty, wypróbuj nasze miody smakowe, a wśród ich m.in. miód z truskawką, czy miód z czarnym bzem i czarnuszką.

Miód jest także niezastąpiony w kuchni. Wykorzystasz go do upieczenia pysznych świątecznych pierników. Sprawdzi się też idealnie jako dressing do sałatek. Ciekawe przepisy znajdziesz na naszym blogu oraz profilu na instagramie.