Pożywne śniadanie w biegu? Płatki owsiane błyskawiczne to sprawdzony sposób. Nie wymagają gotowania!!
Rolnictwo ekologiczne: PL-EKO-01 Rolnictwo spoza UE
Na stanie
Należysz do teamu porannej owsianki? Jeśli tak to ekologiczne płatki owsiane błyskawiczne lub zwykłe na pewno mają stałe miejsce w kuchennej szafce. Ale czy wiesz jakie są rodzaje płatków?
Ekologiczne płatki owsiane błyskawiczne. Czym odróżniają się od zwykłych i górskich?
Płatki owsiane produkowane są z owsa siewnego. W sklepach możemy spotkać płatki owsiane zwykłe, błyskawiczne oraz górskie. Wszystkie produkowane są z tego samego surowca, ale ich sposób produkcji różni się od siebie. W naszej ofercie posiadamy ekologiczne płatki owsiane błyskawiczne, które pochodzą od certyfikowanych producentów. Dzięki temu mamy pewność, że surowiec został wyprodukowany bez użycia chemicznych nawozów.
- Płatki owsiane zwykłe – jest to produkt najmniej przetworzony wśród innych płatków owsianych. Powstają w wyniku zgniatania całego ziarna owsa pozbawionego zewnętrznej okrywy. Ten rodzaj płatków musimy gotować najdłużej – około 10 a nawet 15 minut.
- Płatki owsiane górskie – produkowane są z obłuszczonego ziarna owsa, które przed zgniataniem zostało rozdrobnione. Są one drobniejsze niż płatki zwykłe i nie wymagają aż tak długiego gotowania. Wystarczy gotować je od 2 do 5 minut.
- Ekologiczne płatki owsiane błyskawiczne – produkowane są z pociętych i zgniecionych ziaren owsa, które dodatkowo zostały poddane działaniu pary. Płatki błyskawiczne sprawdzają się najlepiej dla śpiochów i osób zabieganych. Takie płatki są najszybsze w przygotowaniu. Szybko miękną i chłoną wodę, więc nie musimy ich gotować. Wystarczy zalać je gorącą wodą, mlekiem.
PŁATKI OWSIANE – WŁAŚCIWOŚCI
Płatki owsiane zaliczane są do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. W codziennej, urozmaiconej diecie wszystkich domowników powinny zagościć na stałe. Dlaczego tak dużo piszemy o ich właściwościach? Lista składników odżywczych, minerałów i witamin, które posiadają jest naprawdę długa.
Po pierwsze płatki produkowane z owsa zawierają dużo błonnika i białka. Są bardzo sycące dzięki temu nie będzie nam towarzyszyło uczucie głodu. W związku z tym przyczyniają się do utrzymania prawidłowej masy ciała, zapobiegają przybieraniu kilogramów i wspomagają spalanie tłuszczu. Ich kaloryczność jest niska, więc możemy sobie pozwolić na zjedzenie większej porcji bez obawy, że przybierzemy na wadze.
Co więcej to skarbnica witamin. Przede wszystkim zawierają witaminy z grupy B- przede wszystkim witaminę B3, zwaną witaminą PP, witaminę E – zwaną witaminą młodości.
Wśród składników mineralnych zawartych w płatkach wymienić możemy magnez i fosfor, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Magnez przyczynia się do braku odczuwania zmęczenia oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.
Produkty owsiane zawierają beta-glukany, polisacharydy, które pomagają aby nie doszło do wzrostu poziomu cukru po zjedzonym posiłku. Są więc ważne dla osób z cukrzycą. Co więcej zgodnie z oświadczeniem zdrowotnym beta-glukany pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Jak jeść płatki owsiane?
Po pierwsze owsianka. Z płatków można sporządzić owsianki na bazie mleka krowiego lub roślinnego lub wody.Można dodawać je także do jogurtów, kefirów i koktajli. Oczywiście dla zachowania zdrowego talerza należy połączyć je z owocami świeżymi i mrożonymi, orzechami, suszonymi owocami. Kilka znanych propozycji:
Płatki owsiane na mleku + migdały naturalne + banan + maliny mrożone
Płatki owsiane na wodzie + orzechy włoskie + jabłko + cynamon + rodzynki niesiarkowane + jogurt naturalny
Przepis na naszą ulubioną owsiankę z rodzynkami i cynamonem znajdziesz na naszym PROFILU.
Płatki owsiane to nie tylko owsianka. Dodajemy je również do ciast, ciasteczek, naleśników oraz pieczywa.
Pamiętaj płatki owsiane mają wiele zastosowań, nie tylko kulinarnych. Oprócz smacznej owsianki wykorzystasz je do zrobienia domowego peelingu z płatków owsianych do twarzy i ciała.
Waga | 1 kg |
---|---|
Składniki | płatki owsiane *100%. |
Alergeny | zawiera gluten |
Produkt może zawierać | orzeszki ziemne, inne orzechy, soję, nasiona sezamu |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Wartość odżywcza | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1600 kJ / 379 kcal |
Tłuszcz | 7,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,3 g |
Węglowodany | 62 g |
w tym cukry | 0,9 g |
Błonnik | 6,9 g |
Białko | 13 g |
Sól | 0,04 g |
Warunki przechowywania | Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu |
Waga | 1 kg |
Brak opinii.