Produkt dostępny w opakowaniu 250g, 500 g i 1 kg. Wybierz wagę.

9,90 22,90 

Czym właściwie są nasiona chia ?

Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane głównie jako nasiona chia to małe, niepozorne nasionka zaliczane do superfoods. Są więc “super” żywnością nieprzetworzoną, której przypisuje się działanie zdrowotne, ze względu na dużą zawartość witamin, minerałów i składników odżywczych. Szałwia hiszpańska uprawiana jest m.in. w Boliwii, Meksyku, Gwatemali, Australii. Dawniej nasiona te uznawane był za pokarm dla bogaczy, który miał za zadanie wspomagać nawadnianie. Przez wiele lat zapomniany produkt, dzisiaj cieszy się sporą popularnością.

Nasiona chia są polecane w diecie redukcyjnej.

Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, sięgającego ponad 30 g w 100 g produktu, są idealnym składnikiem na diecie redukcyjnej. Co więcej dzięki mocnej możliwości pęcznienia zapewniają duże uczucie sytości. Jak jeść nasiona chia ? Ze względu na możliwości pęcznienia zaleca się spożywać do 2-3 łyżeczek dziennie (nie należy przekraczać 15 g dziennie), tak aby nie zanburzyć wchłaniania innych składników. Taka ilość jest jednak wystarczająca ponieważ w tych małych nasionach skumulowane są antyoksydanty, minerały i witaminy. Chia nasiona znane są głównie z dużej ilości kwasów wielonienasyconych omega-3 i omega-6 oraz ich wzajemnym odpowiednim stosunkiem 3:1. Kwasy te pomagają w utrzymaniu prawidłowego cholesterolu we krwi. Produkt ten jest więc ważny w profilaktyce nadciśnienia, chorób układu sercowo-naczyniowego. Nasiona szałwii hiszpańskiej są źródłem m.in. wapnia, magnezu i potasu. Nasiona są ważnym składnikiem w diecie wegańskiej.

Jak wyglądają ziarna chia ?

Ziarna chia to małe owalne nasiona przypominające kształtem malutkie jajeczka o niejednolitej barwie od jasnokremowej do brązowo szarej. Ostatnio zyskują dużą popularność. Są  prawdziwym hitowym produktem spożywczym, dlatego znajdziemy coraz więcej przepisów z ich zastosowaniem. Nasiona chia jak jeść te “jajeczka”? Najlepiej namocz je przez kilka godzin w wodzie, soku owocowym czy napoju roślinnym. Ponieważ mają one duże właściwości absorpcyjne,pozytywanie wplywają na nasze nawodnienie. Ze względu na to polecamy jest dla sportowców. Co więcej dzięki zdolność pochłaniania wody wykorzystujemy je jako zagęstnik do zup. Najczęsciej spotkamy je jednak jako podstawowy składnik do przygotowania puddingu, jako dodatek do owsianki, ciasteczek, budyniu, czy rogalików. Wypróbuj je także z Siemię lniane brązowe przy pieczeniu chleba.

Weganie  oraz osoby z alergią  lub nietolerancją na jaja często w swojej diecie wykorzystują nasiona chia jako ich zamiennik technologiczny. 1 łyżeczka zmiksowanych nasion chia, zalana ⅓ szklanki wody po odstawieniu na 15 minut odpowiada jednemu jajku. W przypadku gdy chcemy upiec muffinki, a nie mamy jajek taki zamiennik sprawdzi się idealnie.

 Nasiona chia cena i ich smak w Stacji BIO na pewno pozytywnie Cię zaskoczą.  W trosce o środowisko nasze produkty pakujemy w duże opakowania o gramaturze 0,5 g i 1 kg. Kupując zdrową żywność w ekologicznych opakowaniach dbamy o naszą planetę.

Waga Brak danych
Składniki

nasiona chia 100%

Produkt może zawierać

gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu

Kraj pochodzenia

Argentyna / Paragwaj / Peru

Wartość odżywcza

w 100 g

Wartość energetyczna

1823 kJ / 442 kcal

Tłuszcz

31 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

3,3 g

Węglowodany

7,7 g

w tym cukry

1,6 g

Błonnik

34 g

Białko

17 g

Sól

0,04 g

Warunki przechowywania

Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Brak opinii.

Dodaj pierwszą opinię dla “Nasiona chia”