Olej z lnianki rydzowej

Dostępne objętości produktu: 100 ml, 250 ml, 500 ml.

Olej tłoczony na zimno, nierafinowany, nieoczyszczany, niefiltrowany. Należy spożywać wyłącznie na zimno.

12,90 29,90 

Olej z lnianki rydzowej (zwany też rydzowym) pozyskujemy poprzez tłoczenie na zimno nasion lnianki siewnej. Olejarnia, która wytwarza dla nas olej rydzowy znajduje się na Podkarpaciu. Z pewnością fakt, iż tłoczeniem zajmują się osoby, które cenią zdrową żywność sprawia, iż pozyskany olej jest bardzo dobrej jakości i zawsze świeży.

Na co dobry jest olej z lnianki rydzowej?

Olej z lnianki rydzowej swoje właściwości lecznicze zawdzięcza bardzo dużej (90%) zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Istotne jest, aby kwasy te regularnie dostarczać naszemu organizmowi wraz z pożywieniem, gdyż nie jesteśmy w stanie ich sami wytworzyć. Bez wątpienia olej rydzowy ma najkorzystniejszy stosunek kwasów tłuszczowych omega – 3 i omega – 6, który wynosi 1:0,4. Popularny olej lniany znajduje się dopiero na drugim miejscu pod tym względem. Oprócz cennych kwasów olej rydzowy jest cennym źródłem witamin z grupy A, B i E.

Dzięki swoim bardzo wartościowym składnikom olej ten ma bardzo pozytywny wpływ na naszą odporność. Spożywanie profilaktycznie 1 łyżki oleju dziennie uchroni nas przed jesiennym infekcjami. Z kolei witamina A zawarta w oleju rydzowym jest bardzo ważna dla osób, które mają kłopoty ze wzrokiem. Olej ten wspomaga również pracę wątroby, obniża ciśnienie, a także zmniejsza poziom tzw. złego cholesterolu. Przy problemach z wątrobą warto wypróbować także olej z ostropestu. Przeczytaj TUTAJ o jego właściwościach.

Duża zawartość kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu omega – 3 sprawia, iż olej z lnianki bardzo często wykorzystujemy w produktach kosmetycznych. Kwasy tłuszczowe bowiem regenerują uszkodzony naskórek, działają również nawilżająco na skórę. Z tego względu olej rydzowy stosujemy przy schorzeniach skórnych np. egzema, łuszczyca.

Jak stosować olej rydzowy?

Olej z lnianki, tak jak wszystkie oleje tłoczone na zimno, spożywamy bez podgrzewania go i przechowujemy w lodówce. Najlepiej jest, gdy pijemy olej  z łyżeczki na czczo  (1-2 łyżki dziennie) lub dodajemy do przygotowanych potraw. Olej ten doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek i surówek, ryb (szczególnie śledzi), past i dressingów. Oprócz zastosowania w kuchni olej możemy używać jako naturalny preparat kosmetyczny. Aplikując go bezpośrednio na skórę wspomagamy gojenie się ran, oparzeń a także łagodzimy objawy schorzeń skórnych (AZS, alergia, wypryski). Ponadto właściwości pielęgnacyjne oleju sprawiają, iż często wykorzystujemy go jako odżywka do włosów i skóry głowy. W internecie znajdziemy tez bardzo wiele stron z informacją jak zrobić samemu krem z dodatkiem oleju rydzowego.

Wartość odżywcza

w 100 g

Wartość energetyczna

3700 kJ / 900 kcal

Tłuszcz

100 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

8,0 g

Węglowodany

< 0,5 g

w tym cukry

< 0,5 g

Błonnik

< 0,5 g

Białko

< 0,5 g

Warunki przechowywania

Produkt należy przechowywać w temparaturze 5-10°C z dala od promieni słonecznych.

Brak opinii.

Dodaj pierwszą opinię dla “Olej z lnianki rydzowej”