EKO powidła śliwkowe 330 g

Powidła śliwkowe przygotowane według przepisu Babci w ekologicznym małopolskim gospodarstwie.

Rolnictwo ekologiczne PL-ECO-05

13,90 

(1)

Brak w magazynie

Powiadom mnie gdy produkt będzie dostępny

Ekologiczne konfitury pochodzą z certyfikowanego polskiego gospodarstwa z wieloletnimi tradycjami. Przygotowywane są w tradycyjny sposób. Dokładnie tak, jak robiły to Nasze Babcie. Spróbuj,a przypomnisz sobie czasy gdy byłaś jeszcze mała. Ekologioczne powidła śliwkowe jedne z kilku naszych ekologicznych przetworów. Sprawdź także, jak smakuje konfitura jeżynowa BIO oraz Dżem mirabelkowy BIO.

Jak powstają ekologiczne powidła śliwkowe? 

Nasze powidła przygotowywane są z ekologicznych śliwek węgierek pochodzących z małopolskich sadów. Powidło śliwkowe BIO powstaje poprzez wielodniowe smażenie śliwek węgierek w kotle z dodatkiem cukru. Taki proces zapewnia trwałość produktu. Należy podkreślić, ekologiczne konfitury przygotowywane są bez żadnych zbędnych sztucznych substancji. Należy podkreślić, że EKO  powidła nie zawierają związków konserwujących!. Śliwki węgierki, które znajdują się w naszych  słoiczkach pochodzą z gospodarstwa ekologicznego.

Smak ekologicznego powidła ze śliwek węgierek.

Eko powidło śliwkowe posiada charakterystyczny dymny kwaśno ostry  posmak oraz półpłynną konsystencją.

Powidła śliwkowe na pewno warto mieć w swojej spiżarni, ponieważ dzięki nim dostarczamy organizmowi wartości odżywczych. Polecane są osobom z zaparciami, gdyż zawierają pektyny oraz błonnik pokarmowy. Błonnik wspomaga pracę przewodu pokarmowego i przyśpieszają metabolizm, dlatego szczególnie polecane są osobom starszym oraz dbającym o linię.

Znajdujący się w nich również beta-karoten czyli substancję przeciwutleniającą. Przeciwutleniacze mają za zadanie chronić nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Co więcej Eko powidła zawierają witaminy z grupy B. Bogate są również w żelazo, wapń, fosfor i potas, który reguluje naszą gospodarkę wodną. Chronią nas przed nowotworami i chorobami układu krążenia oraz prawidłową pracą nerek.

Do czego użyć śliwkowego eko powidła? 

Miękka, półpłynna  konsystencja naszego powidła śliwkowego bio stanowi idealny dodatek do ciast, wędlin, mięs. Przyda się  także do pierogów i nada wyjątkowy smak naleśników lub drożdżówek. Używane mogą być również jako nadzienie do tradycyjnych pączków.Oczywiście to tylko podstawowe zastosowania. Twoja kulinarna kreatywność na pewno nada ciekawe zastosowanie naszym konfiturom.

Kilka ciekawostek o konfiturach.

JAKA POWINNA BYĆ MINIMALNA ZAWARTOŚĆ OWOCÓW W GOTOWYM PRODUKCIE?

Minimalna zawartość owoców użytych do przygotowania 100 g gotowego produktu określona jest bowiem w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi. Dla przykładu:

DŻEMY

min.25 g owoców na 100 g produktu gotowego, dla dżemu ekstra co najmniej 35 g owoców na 100 g produktu gotowego.

KONFITURY

50 g owoców na 100 g produktu gotowego, dla konfitury ekstra 60 g owoców na 100 g produktu gotowego.

POWIDŁA ŚLIWKOWE

min.160 g owoców na 100 g produktu gotowego.

Nasze powidła śliwkowe sporządzono z 180 g owoców na 100g produktu.

MARMOLADY TWARDE

min.110 g owoców na 100 g produktu gotowego.

MARMOLADY MIĘKKIE

min. 80 g owoców na 100 g produktu gotowego.

Powidła śliwkowe cena i ich smak w Stacji BIO na pewno pozytywnie Cię zaskoczą.  W trosce o środowisko nasi partnerzy biznesowi pakują swoje produkty w opakowania szklane. Możesz wykorzystać do innych celów jak np. do wielokrotnego przechowywania żywności jak np.przyprawy.

Kupując zdrową żywność w ekologicznych opakowaniach dbamy o naszą planetę.

Składniki

śliwki (certyfikowany składnik ekologiczny), cukier. Sporządzono z 180 g owoców na 100 g produktu. Łączna zawartość cukru 21 g na 100 g produktu.

Kraj pochodzenia

Polska

Warunki przechowywania

Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Waga

330 g

Rolnictwo ekologiczne

PL-ECO-05 Rolnictwo Polska

Konsystencja

półpłynna

  1. 5 out of 5

    Takie powidła robiła moja babcia!!!!! Polecam!!!!

Dodaj opinię