Śliwki suszone

Produkt dostępny w opakowaniu 500 g i 1 kg. Wybierz wagę.

17,90 30,90 

Spośród owoców suszonych to właśnie śliwki suszone są najczęściej wybieranym produktem. Dla większości z nas, pierwszym skojarzeniem z tym produktem jest oczywiście wigilijny kompot. Tradycyjny wigilijny kompot z suszek przyrządzamy jednak ze śliwek wędzonych. Śliwki wędzone różnią się od suszonych właściwościami oraz oczywiście zapachem. 

Dlaczego warto wprowadzić do diety śliwki suszone ?

Śliwki suszone właściwości zawdzięczają przede wszystkim błonnikowi oraz witaminom i minerałom, które zawierają. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego, która wynosi 9,4 g w 100 g produktu sprawia, że wykorzystujemy śliwki suszone na odchudzanie. Zawarty w nich błonnik wpływa przede wszystkim pozytywnie na perystaltykę jelit. Ponieważ reguluje także rytm wypróżnień, produkty bogate w błonnik pokarmowy stosowane są w przypadku zaparć. Są to naturalne produkty pochodzenia roślinnego, wprowadzamy je w odpowiedniej postaci w diecie dziecka poniżej pierwszego roku życia. 

Suszone śliwki warto wprowadzić do codziennej diety, ponieważ są naturalnym źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. To z tego powodu są wykorzystywane w diecie śródziemnomorskiej, która uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet świata i polecana osobom mającym problemy z układem sercowo- naczyniowym. Co ciekawe w publikacjach naukowych znajdziemy informację, że posiadają one wysoką zdolność neutralizowania wolnych rodników. Zdolność ta jest w śliwkach suszonych aż 6 razy wyższa niż w świeżych śliwkach. Doceniamy je także ze względu na bogactwo witaminy A, która wzmacnia nasz układ odpornościowy oraz wraz z witaminą B2 czyli ryboflawiną, której śliwki suszone także są źródłem, wpływa pozytywnie na wzrok.  Co więcej ryboflawina jest witaminą, która  pozytywanie wpływa także na kondycję naszej skóry.

Do czego warto użyć śliwek suszonych ?

Śliwki suszone to idealna propozycja na drugie śniadanie. Dostarczają one dużą ilość węglowodanów, dlatego warto je połączyć z jogurtem naturalnym i dorzucić kilka orzechów włoskich. Sprawi to, że posiłek będzie dobrze zbilansowany i dostarczy Ci wszystkich potrzebnych składników energetycznych. Koktajl z dodatkiem śliwek suszonych – to prawdziwy pewniak na szybki lunch. Możesz także upiec fit ciasteczka ziarniste z ich dodatkiem lub zaszaleć piekąc odświętnego keksa z bakaliami. A jeśli chcesz przyrządzić niedzielny obiad śliwki także do niego wykorzystasz. Roladki ze schabu z śliwką suszoną urozmaicą cotygodniową rutynę. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszym blogu.

Śliwki suszone cena i ich smak w Stacji Bio na pewno pozytywnie Cię zaskoczą.  W trosce o środowisko nasze produkty pakujemy w duże opakowania biodegradowalne o gramaturze 500 g i 1 kg. Kupując zdrową żywność w ekologicznych opakowaniach dbamy o naszą planetę.

Waga Brak danych
Składniki

śliwki suszone 99,9%, substancja konserwująca- sorbinian potasu.

Produkt może zawierać

gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu

Kraj pochodzenia

Chile / Francja

Wartość odżywcza

w 100 g

Wartość energetyczna

1191 kJ / 282 kcal

Tłuszcz

1,2 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,2 g

Węglowodany

60 g

w tym cukry

20 g

Błonnik

9,4 g

Białko

3,5 g

Sól

0,03 g

Warunki przechowywania

Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Brak opinii.

Dodaj pierwszą opinię dla “Śliwki suszone”