Soczewica czerwona to cenne źródło białka roślinnego. Ceniona jest szczególnie na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Oprócz białka, soczewica to źróło błonnika pokarmowego. Soczewica jest źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Sposób przygotowania: uprzednio wypłukaną soczewicę gotować (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) przez ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
Waga | 1 kg |
---|---|
Składniki | soczewica czerwona 100%. |
Produkt może zawierać | orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu |
Kraj pochodzenia | Kanada |
Wartość odżywcza | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1440 kJ / 341 kcal |
Tłuszcz | 3,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 49 g |
w tym cukry | 1,1 g |
Białko | 25 g |
Sól | <0,01 g |
Warunki przechowywania | Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu |
Waga | 1 kg |
Brak opinii.