Na stanie
Soczewica zielona to cenne źródło białka roślinnego. Ceniona jest szczególnie na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Oprócz białka, soczewica to źróło błonnika pokarmowego. Soczewica jest źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Sposób przygotowania: uprzednio wypłukaną soczewicę gotować (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) przez ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
Waga | 1 kg |
---|---|
Składniki | soczewica zielona 100%. |
Produkt może zawierać | orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu |
Kraj pochodzenia | Turcja |
Wartość odżywcza | w 100 g |
Wartość energetyczna | 11241 kJ / 296 kcal |
Tłuszcz | 1,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 30 g |
w tym cukry | 2,0 g |
Białko | 26 g |
Sól | 0,02 g |
Warunki przechowywania | Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu |
Waga | 1 kg |
Brak opinii.