Kategorie
Producent
masa produktu
Cena
-
od
do
Nowość
52,00 zł
Owoce to produkty sezonowe, które kojarzymy z tą porą roku w której je zbieramy. Wtedy to wykorzystujemy świeże owoce jako przekąski, dodatek do śniadań czy wypieków. Są źródłem węglowodanów, minerałów i witamin. Oznaką wiosny są dojrzałe truskawki. Placek z truskawkami pieczemy wtedy w każdym domu. Jabka oraz gruszki, które zbieramy w sadzie kojarzymy natomiast z jesienią. Jak możemy zachować smak owoców przez cały rok ? Z pomocą przychodzą nam owoce suszone. Są to produkty, które pod wpływem temperatury są odwadniane – usuwana jest z nich woda w procesie suszenia tak aby nie uległy zepsuciu i mogły być przechowywane przez nas przez dłuższy czas nie tracą swojej jakości. Oczywiście musimy pamiętać, że owoce suszone, podobnie jak pozostałe bakalie, przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
W naszym sklepie znajdziecie szeroki wybór suszonych produktów o wysokiej jakości.
Jakie owoce suszone są przez nas najczęściej wybierane ?
Jest to bardzo szeroka grupa spożywcza, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Fani słodkich smaków na pewno skuszą się na rodzynki lub słodziutki morele. Miłośnicy kwaśnych smaków wybiorą żurawinę suszoną. Pamiętajcie jednak, że wysuszone owoce to nie tylko zachowany smak. Są one źródłem witamin i minerałów, które często są bardziej skumulowane niż w świeżych owocach. Poszczególne wysuszone owoce zawierają witaminę B1, wapń, fosfor czy potas. Ich wprowadzenie od codziennej diety rekomendowane jest przez dietetyków. Owoce suszone ze względu na wysoki indeks glikemiczny osoby zmagające się z cukrzycą powinny wykluczyć lub zredukować ich ilość w diecie.
Czy się różnią owoce suszone od owoców kandyzowanych?
Suszone to po prostu odwodnione za pomocą temperatury, gorącego powietrza. Proces kandyzowania polega natomiast na zakonserwowaniu ich poprzez wielokrotne smażenie ich w roztworze cukru. Jeśli zastanawiacie się, które owoce wybrać, odpowiedź jest jednoznaczna – produkty suszone są zdecydowanie zdrowsze!
Do czego wykorzystujemy owoce suszone?
Najczęściej traktujemy je jako przekąskę pojedynczo lub w mieszance z innymi owcami, orzechami i ziarnami. Są idealnymi zamienniki słodyczy. Wykorzystujemy je do fit batonów, zbożowych ciasteczek oraz koktajli. Co ciekawe oprócz najbardziej znanych owoców w tej grupie – śliwek suszonych, żurawiny czy moreli, coraz większą popularność zdobywają morwa, jagody goji czy suszony dereń. Polecamy połączyć je z ziołami i zaparzyć. Przygotujcie sobie wtedy aromatyczną, ciekawą herbatkę. Takie połączenie są ostatnio coraz bardziej popularne.