Płatki owsiane BIO 1 kg pełne ziarno
towar niedostępny
Opis
Należysz do teamu porannej owsianki? Jeśli tak to ekologiczne płatki owsiane na pewno mają stałe miejsce w kuchennej szafce. Ale czy wiesz jakie są rodzaje płatków?
Ekologiczne płatki owsiane zwykłe, błyskawiczne i górskie. Czym się różnią od siebie?
Płatki owsiane produkowane są z owsa siewnego. W sklepach możemy spotkać ekologiczne płatki owsiane zwykłe, błyskawiczne, górskie oraz płatki pochodzące z upraw konwencjonalnych. Wszystkie produkowane są z tego samego surowca, ale ich sposób produkcji różni się od siebie. Płatki owsiane BIO produkowane przez certyfikowanych producentów żywności ekologicznej nie były uprawine z użyciem chemicznych nawozów oraz były kontrolowane na każdym etapie produkcji.
- Płatki owsiane zwykłe – jest to produkt najmniej przetworzony wśród innych płatków owsianych. Powstają w wyniku zgniatania całego ziarna owsa pozbawionego zewnętrznej okrywy. Ten rodzaj płatków musimy gotować najdłużej – około 10 a nawet 15 minut.
- Płatki owsiane górskie – produkowane są z obłuszczonego ziarna owsa, które przed zgniataniem zostało rozdrobnione. Są one drobniejsze niż płatki zwykłe i nie wymagają aż tak długiego gotowania. Wystarczy gotować je od 2 do 5 minut.
- Płatki owsiane błyskawiczne – produkowane są z pociętych i zgniecionych ziaren owsa, które dodatkowo zostały poddane działaniu pary. Płatki błyskawiczne sprawdzają się najlepiej dla śpiochów i osób zabieganych. Takie płatki są najszybsze w przygotowaniu. Szybko miękną i chłoną wodę, więc nie musimy ich gotować. Wystarczy zalać je gorącą wodą, mlekiem.
Ekologiczne płatki owsiane właściwości
Płatki owsiane zaliczane są do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. W codziennej, urozmaiconej diecie wszystkich domowników powinny zagościć na stałe. Dlaczego tak dużo piszemy o ich właściwościach? Lista składników odżywczych, minerałów i witamin, które posiadają jest naprawdę długa.
Po pierwsze płatki produkowane z owsa zawierają dużo błonnika i białka. Są bardzo sycące dzięki temu nie będzie nam towarzyszyło uczucie głodu. W związku z tym przyczyniają się do utrzymania prawidłowej masy ciała, zapobiegają przybieraniu kilogramów i wspomagają spalanie tłuszczu. Ich kaloryczność jest niska, więc możemy sobie pozwolić na zjedzenie większej porcji bez obawy, że przybierzemy na wadze.
Co więcej to skarbnica witamin. Przede wszystkim zawierają witaminy z grupy B- przede wszystkim witaminę B3, zwaną witaminą PP, witaminę E – zwaną witaminą młodości.
Wśród składników mineralnych zawartych w płatkach wymienić możemy magnez i fosfor, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Magnez przyczynia się do braku odczuwania zmęczenia oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.
Produkty owsiane zawierają beta-glukany, polisacharydy, które pomagają aby nie doszło do wzrostu poziomu cukru po zjedzonym posiłku. Są więc ważne dla osób z cukrzycą. Co więcej zgodnie z oświadczeniem zdrowotnym beta-glukany pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Jak jeść płatki owsiane?
Po pierwsze owsianka. Z płatków można sporządzić owsianki na bazie mleka krowiego lub roślinnego lub wody.Można dodawać je także do jogurtów, kefirów i koktajli. Oczywiście dla zachowania zdrowego talerza należy połączyć je z owocami świeżymi i mrożonymi, orzechami, suszonymi owocami. Kilka znanych propozycji:
Płatki owsiane na mleku + migdały płatki + banan + maliny mrożone
Płatki owsiane na wodzie + orzechy laskowe + jabłko + cynamon + morele niesiarkowane + jogurt naturalny
Przepis na naszą ulubioną owsiankę z rodzynkami i cynamonem znajdziesz na naszym PROFILU.
Płatki owsiane to nie tylko owsianka. Dodajemy je również do ciast, ciasteczek, naleśników oraz pieczywa.
Pamiętaj płatki owsiane mają wiele zastosowań, nie tylko kulinarnych. Oprócz smacznej owsianki wykorzystasz je do zrobienia domowego peelingu z płatków owsianych do twarzy i ciała.
Informacje o produkcie
SKŁADNIKI | płatki owsiane *100%. *certyfikowany składnik ekologiczny. |
PRODUKT MOŻE ZAWIERAĆ | gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100 g |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA | 1600 kJ / 379 kcal |
TŁUSZCZ | 7,2 g |
W TYM KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE | 1,3 g |
WĘGLOWODANY | 62 g |
W TYM CUKRY | 0,9 g |
BŁONNIK | 6,9 g |
BIAŁKO | 13 g |
SÓL | 0,04 g |
WARUNKI PRZECHOWYWANIA | Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu |
KRAJ POCHODZENIA | podany na etykiecie produktu |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.