Obiad u wegetarianina?
Pierwsza myśl to zapewne “będzie niesmacznie i nudno”. A uwierzcie mi jest wręcz przeciwnie. Wszystko za sprawą białka…
Podstawowym źródłem białka jest oczywiście mięso. Co więcej, mięso to także źródło łatwo przyswajalnego żelaza. Te składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wegetarianin zatem musi się postarać, aby w jego posiłkach także nie zabrakło tych składników. Źródłem białka u osób, które nie jedzą mięsa są przede wszystkim orzechy (m.in. orzechy nerkowca czy orzeszki ziemne) i strączki. Zapotrzebowanie na witaminy i minerały pokrywane jest głównie z warzyw. I tutaj mówię głośno pieczarki to ich prawdziwa skarbnica! O tym co kryją w swoim składzie przyczytacie – tutaj.
Co więcej wyeliminowanie z diety mięsa sprawia, że nie spożywamy tłuszczów zwierzęcych. Dbamy dzięki temu o nasze zdrowie, ponieważ spożywanie tłuszczów roślinnych jest często przyczyną wysokiego cholesterolu, chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jak wygląda obiad u wegetarianina?
Przejdźmy jednak do przepisów. Jak wygląda obiad u wegetarianina? Kolorowo i różnorodnie. Przepisy wegetariańskie oparte są na naturalnej, zdrowej żywności oraz stosowaniu aromatycznych przypraw. Nadają one naszym daniom roślinnym wyrazisty smak. Oczywiście jak w kuchni polskiej znajdziemy pewno dań “na szybko”, ale niektóre są bardziej pracochłonne. Gwarantuję jednak, że po zrobieniu będziesz zadowolona. Zobaczysz – zarówno domownicy, jak i goście będą zachwyci, a nie jednego fana mięsa zaskoczysz smakiem oraz wyglądem twojej potrawy.
UWAGA! Ten przepis jest także dla fanów mięsa. Pamiętajcie warto jest różnorodnie.
KOTLETY ZIEMNIACZANE W WAFLU
Składniki:
500 g ziemniaków,
1 płat wafli,
30 dag pieczarek,
15 dag sera żółtego,
sól himalajska, pieprz mielony, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
1 łyżeczka sosu sojowego,
2 jajka,
bułka tarta do obtoczenia kotletów,
olej do smażenia.

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki wyczyść i pokrój na kawałki. Duś na patelni pod przykryciem z odrobina wody przez około 20 min. Pod koniec duszenia dopraw do smaku sosem sojowy, oregano, bazylią i ziołami prowansalskimi.
Ugotowane ziemniaki potłucz, dopraw solą i pieprzem. Następnie na waflu rozłóż ciepłe ziemniaki (jeśli ziemniaki będą ciepłe wafel zmięknie i będzie nam się dobrze zwijał). Na ziemniaki ułóż warstwę pieczarek i posyp startym serem żółtym.
Całość zwiń w roladę i odstaw do zastygnięcia (możesz przykryć ściereczką).
Po tym czasie roladę pokrój w plastry o grubości ok 2 cm. Plastry obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, do momentu aż uzyskasz złocisty kolor.

Wegetariańskie kotlety podaj z ulubioną surówką lub sałatką.
Nasza propozycja to:
- garść świeżego szpinaku, pokrojone pomidory, czarnuszka, świeża rzodkiewka, olej lniany.
Pamiętajcie, przepis sprawdziłam już wielokrotnie i zdecydowanie polecam. Jeśli przygotujecie go na obiad, napiszcie jak smakował.