Przygoda z wegetarianizmem. Dlaczego zostałam wegetarianką ?

jak zostalam wegetarianka
10 stycznia 2022 2 komentarze

Moja przygoda z wegetarianizmem trwa już wiele lat. Zostałam wegetarianką, gdy nie było to ani modne, ani łatwe.

Cześć nazywam się  Agnieszka, jestem wegetarianką od 9 lat. Brzmi jak na odwyku – nie, zdecydowanie nie zrezygnuję z wege. Dla mnie wegetarianizm to nie tylko sposób odżywiania, ale także styl życia.  Nie będę Wam pisać czy jest to dobre czy złe, bo każdy z Nas ma wybór. Uważam jednak, że przejście na dietę wegetariańską było jedną z najlepszych decyzji w moim życiu. 

 

Dlaczego zostałam wegetarianką ? Dobra, nie będę ściemniać.. mój chłopak był wegetarianinem – no, a czego się nie robi dla miłości 😉 Moja przygoda z wegetarianizmem trwa więc faktycznie 25 lat, bo to wtedy poznałam mojego męża, który był już wegetarianinem. Obecnie tworzymy całą wege rodzinę. Nasze córki, nastolatki, same już wybrały, że także nie jedzą mięsa. Dla mnie zmiana mojego jadłospisu wynika teraz z chęci dbania o środowisko i zwierzęta.

Czy łatwo jest być wegetarianinem?

 Obecnie tak. W sklepach mamy tyle produktów wege, że nie będzie problemu z odkrywaniem nowych smaków. Trzeba jednak pamiętać, że dieta bez mięsa wymaga zamienników. Trzeba być świadomym, że w diecie nie może zabraknąć produktów będących  źródłem witaminy B12,  białka oraz żelaza. Nie każdy wie, że wegetarianie nie jedzą  ryb i owoców morza. 

Jak przejść na wegetarianizm ? Ciężko zrobić to z dnia na dzień. Według mnie najlepiej ograniczać mięso stopniowo i jednocześnie urozmaicać swoją dietę w nowe produkty. Polecam więc przejść najpierw na dietę fleksitarianką – z ograniczeniem mięsa. Dieta ta uważana jest obecnie za jedną z najzdrowszych diet świata.

Teraz gdy jestem mamą i żoną jest łatwiej, bo mogę decydować o tym co jemy. Odkryłam na nowo smaki produktów, które w moim rodzinnym domu były tylko dodatkiem do mięsa. Nasza dieta opiera się na dużej ilości warzyw, do których jedzenia w dzieciństwie każdy z nas był zmuszony. Dzięki przejściu na wegetarianizm dowiedziałam się, że istnieje wiele odmian grochu, kasz (quinoa, kuskus, gryczana palona i niepalona) i na nowo poznałam smak warzyw. Pamiętacie smak bakłażanów, dyni, czy papryki. Teraz zrozumiałam, że wystarczy je odpowiednio przyrządzić i doprawić, aby były smaczne. No właśnie ! W diecie wegetarian przyprawy mają duże znaczenie. To one nadają niepowtarzalny smak, z pozoru prostym produktom. Teraz uważam, że  mój obecny sposób odżywiania jest bardziej różnorodny, niż gdy jadłam w dzieciństwie mięso. Chociaż przyznaję, że początkowo będąc wegetarianką wcale dobrze nie jadłam – brak różnorodności, pośpiech sprawia, że posiłki były monotonne. Niestety dla wegan kończy się to niedoborami witamin, minerałów i składników odżywczych. W końcu zrozumiałam jednak, że należy się świadomie odżywiać i zaczęłam interesować się tym co trafia na mój talerz. Teraz przyznaję śmiało, że bardzo lubię eksperymentować w kuchni i uwielbiam zaskakiwać potrawami swoich gości. 

Jak wygląda u nas grill? Całkowicie wege..I wiecie, kto o tym decyduje ? Moi goście, bo jak to mówią “mięso to zjedzą w domu, a u Cybulaków to będzie smacznie i kolorowo” 🙂


Dlaczego Wam o tym piszę?

Ponieważ chcę się tutaj dzielić z Wami moim stylem życia. Chcę inspirować Was ciekawymi przepisami, pokazać Wam jak jeść zdrowo i kolorowo oraz czym zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego. 

 

Ktoś kiedyś zapytał mnie “Czy wyobrażam sobie przejście na weganizm”? Na dzień dzisiejszy nie, bo jak żyć bez twarogu i jajek 😉 Ale tak szczerze to coraz częściej o tym myślę.. i na pewno Wam tutaj o tym napiszę.

 

Agnieszka Orlińska-Cybulak

2 komentarze

  1. 11 stycznia 2022
    Katarzyna

    Wasza rodzinna wege kuchnia musi być pyszna !

    Reply
  2. 12 stycznia 2022
    Aśka

    Jakbym gotowała tak jak wy też bym przeszła na wege😉

    Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.