Odwieczny problem polskich cukierników i nie tylko…..
Czy sernik powinien być z rodzynkami czy bez?
To takie samo pytanie czy pomidorowa powinna być z ryżem czy z makaronem ? Moim zdaniem to jest kwestia smaku. Jedni uważają, że suszone winogrona stanowią nieodzowny składnik ciasta. Inni nie są w stanie przełknąć nawet kawałka z nimi w środku. Może zacznijmy od tego co to są rodzynki. To wysuszone bezpestkowe winogrona. Suszone są one naturalnie, na słońcu, pomiędzy rzędami krzewów winorośli. Czekają tam do całkowitego wyschnięcia. Oczywiście istnieje również mechaniczny sposób ich suszenia, ale my chcemy być blisko natury więc w naszym sklepie znajdziesz rodzynki bez żadnych konserwantów i powiem Wam, że cieszą się dużym powodzeniem. Każdy z nas pewnie zauważył, że rodzynki różnią się nie tylko zawartością cukru, ale również kolorem. Otóż te najbardziej brązowe mają najwyższą zawartość przeciwutleniaczy i fenoli odpowiedzialnych za hamowanie komórek rakowych w organizmie.
Poza tym rodzynki:
- poprzez dużą zawartość potasu obniżają ryzyko chorób serca,
- dzięki zawartości żelaza stanowią doskonały dodatek do diety bezmięsnej,
- przez dużą zawartość witaminy C i D odgrywają dużą rolę w walce z przeziębieniem,
- dzięki dużej zawartości błonnika są skutecznym środkiem przeczyszczającym,
- działają na bezsenność będąc bogatym źródłem witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za produkcję czerwonych krwinek, a tym samym ilość żelaza.
Wystarczy o rodzynkach.
Czy sernik pochodzi z Poski?
Okazuje się że duma polskiego cukiernictwa, czyli sernik wcale nie pochodzi z Polski. Jego historia sięga, bowiem czasów starożytnych. Już grecki filozof Augimus pisał o nim w swoich książkach poświęconych sztuce wypieku tego ciasta. Ponoć sernikiem byli karmieni zwycięzcy igrzysk olimpijskich. Wraz z ekspansją terytorialną Rzymu dostał się on do Europy i stał się tutaj bardzo popularnym wypiekiem. Przez lata przepisy na ten rarytas ewoluowały w zależności od kraju wypieku np. we Włoszech używano z serem ricotta, w Grecji z fetą, a w Niemczech z twarogiem. Do Polski dotarł prawdopodobnie za sprawą Jana III Sobieskiego, który z walk pod Wiedniem wrócił z sernikiem nazwanym wiedeńskim.
Zastanawiając się nad pytaniem SERNIK Z RODZYNKAMI CZY BEZ dochodzę do wniosku, że po prostu nie da rozwiązać się sporu pomiędzy miłośnikami i przeciwnikami rodzynek w serniku. Na pocieszenie wrzucam wam niezawodny przepis na sernik, który zawsze wychodzi. Od Was tylko zależy czy dodacie do naszego przepisu rodzynki czy nie?
SZYBKI SERNIK Z BUDYNIEM ŚMIETANKOWYM
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanki mąki,
- 3/4 kostki margaryny,
- 3 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru.
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka,
- 6 żółtek,
- 2 cukry wanilinowe,
- 3 budynie śmietankowe,
- 3/4 szklanki oliwy,
- 1,5 szklanki mleka.
Dodatkowo:
- 1,5 szklanki cukru,
- 9 białek.
Opcjonalnie:

Składniki na ciasto połączyć mikserem i wyłożyć na wysmarowaną blachę.
Składniki na masę serową również zmiksować, możesz dodać rodzynki.
Białka ubić na sztywno z cukrem i delikatnie połączyć łopatką z masą serową i wylać na blachę.
Piec w temp ok. 180-190 przez 50-60 minut.
Uwaga!
Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika – sernik stygnie w piekarniku!
Smacznego!
