Tatar wegetariański z wafli ryżowych

wegetarianska wersja tatara zrobiona z platkow ryzowych
16 stycznia 2022 0 Comments

Zjadłbyś tatara, ale surowe mięso niekoniecznie wchodzi w grę. Wypróbuj wersję wege!

Tatar wegetariański to pomysł na szybkie i smaczne danie, które urozmaici twoje menu. Co więcej, do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku prostych składników. 

 

Tatar wegetariański sprawdzi się idealnie na imprezę. Tutaj znajdziesz przepis na 2 porcje.

Magia tatara podobno tkwi w jego wymieszaniu. Dlatego zadbaj o jego podanie. Ogórki i cebula powinny być więc drobno pokrojone. 

Do jego przygotowania potrzebujesz: 

 6 sztuk grubych wafli ryżowych 

 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

150 ml wody

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki płatków drożdżowych 

2  cebule 

3 łyżki oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku 

1 łyżeczka papryki ostrej

sól, pieprz mielony do smaku 

Składniki do podania z tatarem:

cebula

ogórki kiszone 

grzybki marynowane

majonez wegetariański

szczypiorek

wege tatar

Wafle ryżowe pokrusz na drobniutkie kawałeczki (możesz to zrobić wałkiem lub w Thermomixie). Do pokruszonych wafli ryżowych dodaj drobno pokrojone cebule oraz płatki drożdżowe.

W osobnej miseczce  wymieszaj koncentrat pomidorowy, musztardę, wodę. Całość dodaj do pokruszonych wafli i mieszaj do momentu, aż wafle zaczną chłonąć płyn. Dopraw papryką, pieprzem, solą i wyciśniętym przez praskę czosnek.

Włóż do lodówki na około 1-2 h. Jeśli ci się nie spieszy zostaw na całą noc bo najlepszy jest na następny dzień.

Tatara podawaj z posiekanym ogórkiem kiszonym, cebulą  i grzybkami marynowanymi. Na koniec udekoruj szczypiorkiem.

Zamiast tradycyjnego żółtka jaja podawanego na mięso, dodaj 1 łyżeczkę majonezu wegańskiego. Podawaj z pokrojonym chlebem. Smacznego!

Jesteśmy ciekawe jakie smaki odkryłeś w wegańskim tatarze. Może coś Ci przypomina? Podziel się tym z nami w komentarzu!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.