16 stycznia 2022
0 Comments
Tatar wegetariański to pomysł na szybkie i smaczne danie, które urozmaici twoje menu. Co więcej, do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku prostych składników.
Tatar wegetariański sprawdzi się idealnie na imprezę. Tutaj znajdziesz przepis na 2 porcje.
Magia tatara podobno tkwi w jego wymieszaniu. Dlatego zadbaj o jego podanie. Ogórki i cebula powinny być więc drobno pokrojone.
Do jego przygotowania potrzebujesz:
6 sztuk grubych wafli ryżowych
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
150 ml wody
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki płatków drożdżowych
2 cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki ostrej
sól, pieprz mielony do smaku
Składniki do podania z tatarem:
cebula
ogórki kiszone
grzybki marynowane
majonez wegetariański
szczypiorek
Wafle ryżowe pokrusz na drobniutkie kawałeczki (możesz to zrobić wałkiem lub w Thermomixie). Do pokruszonych wafli ryżowych dodaj drobno pokrojone cebule oraz płatki drożdżowe.
W osobnej miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy, musztardę, wodę. Całość dodaj do pokruszonych wafli i mieszaj do momentu, aż wafle zaczną chłonąć płyn. Dopraw papryką, pieprzem, solą i wyciśniętym przez praskę czosnek.
Włóż do lodówki na około 1-2 h. Jeśli ci się nie spieszy zostaw na całą noc bo najlepszy jest na następny dzień.
Tatara podawaj z posiekanym ogórkiem kiszonym, cebulą i grzybkami marynowanymi. Na koniec udekoruj szczypiorkiem.
Zamiast tradycyjnego żółtka jaja podawanego na mięso, dodaj 1 łyżeczkę majonezu wegańskiego. Podawaj z pokrojonym chlebem. Smacznego!
Jesteśmy ciekawe jakie smaki odkryłeś w wegańskim tatarze. Może coś Ci przypomina? Podziel się tym z nami w komentarzu!