Jeśli chcesz wiedzieć z czego są rodzynki i jak powstają przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się również wielu ciekawych informacji o tych owocach, o których na pewno nie wszyscy wiedzą.
Właściwości rodzynek ceniono już w starożytności.
Rodzynki były znane już w starożytnym Rzymie i Grecji. Popularność swoją zawdzięczały nie tylko słodkiemu smakowi, ale głównie cennym właściwościom zdrowotnym. O tym jak dużą wartość przedstawiały już w antycznych czasach świadczy fakt, iż rodzynki były traktowane jako waluta wymienna. W starożytnym Rzymie za dwa słoiki rodzynek można było mieć niewolnika. Z kolei w Grecji rodzynkę koryncką określano mianem “czarnego złota”. Rodzynki uważane były za uniwersalny lek na większość dolegliwości.
Z czego robi się rodzynki?
Odpowiedź na pytanie “z czego są rodzynki ?” jest bardzo prosta. Rodzynki to wysuszone owoce winogron bezpestkowych. Sam proces suszenia winogron odbywa się w sposób naturalny. Po zebraniu winogron, są one rozkładane na tacach i pozostawiane do wyschnięcia na słońcu przez 2-4 tygodni. W Internecie można znaleźć wiele filmów pokazuące uprawę winorośli oraz proces produkcji rodzynek – zobacz film.
Największa obecnia produkcja rodzynek znajduje się w słonecznym stanie USA, w Kalifornii. Oprócz USA, dużymi eksporterami są: Turcja, Chiny i Iran. Niestety Grecja, która kojarzy nam się z rodzynkami, nie jest poważnym eksporterem tych owoców. Mimo, że do połowy XIX w. około 70% eksportu Grecji stanowiły rodzynki. Załamanie handlu rodzynkami w Grecji nastąpiło pod koniec XIX w. i spowodowało zmniejszenie upraw winorośli.
Na rynku występuje kilka odmian rodzynek: koryntka, rodzynki smyrneńskie (sułtanki, damasceńskie i perskie) oraz jumbo. Różnią się od siebie przede wszystkim rozmiarem, kolorem i smakiem. Najpopularniejsza jest rodzynka koryntka. To mała rodzynka o ciemnym kolorze, którą otrzymujemy z bezpestkowych, czerwonych winogron ze szczepu Korinthiaki. Koryntki są bardziej słodkie niż pozostałe rodzynki i mają intensywny aromat. Ich nazwa pochodzi od regionu Korynt w Grecji, gdzie już w starożytności były uprawy winorośli na rodzynki. W Polsce bardzo popularne są rodzynki sułtanki. Są większe niż koryntki, mają złoty kolor i są również słodkie. Jumbo z kolei to bardzo duże owoce o złotym kolorze, ale już dużo mniej słodkie niż pozostałe odmiany. Występują także rodzynki cybeby o podłużnym i wąskim kształcie. W przeciwieństwie jednak do pozostałych rodzynek zawierają drobne pestki (nasiona).
Czy rodzynki są zdrowe?
Rodzynki, niezależnie od preferowanej odmiany, zawsze warto mieć w domu i regularnie je spożywać. Przede wszystkim są bogatym źródłem węglowodanów, zawierają sporo błonnika pokarmowego, potas, żelazo i witaminy B9. Mimo, że są bogate w węglowodany, ich cukier to przede wszystkim fruktoza o umiarkowanym indeksie glikemicznym. Ze względu na swoje właściwości odżywcze suszone winogorna są zaliczane do superfood. Mogą być zdrową i słodką przekąską podczas pracy umysłowej lub nauki, dostarczając w naturalny sposób dodatkowej energii. Rodzynki możemy dodać do owsianki lub jaglanki, którą przygotowujemy na śniadanie. Od lat są stosowane w cukiernictwie, jako dodatek do ciast (głównie serników) i ciasteczek, a także do słonych dań np. do śledzi. Ich smak idealnie komponuje się z orzechami włoskimi w mieszance studenckiej.
Warto zwrócić uwagę na jakość kupowanych rodzynek i dokładnie sprawdzać etykietę na opakowaniu. Zdarza się bowiem, że do konserwacji rodzynek producenci dodają dwutlenek siarki. Pamiętajmy, aby wybierać rodzynki sułtańskie o ciemnej barwie.
