Zacznij piec chleb w domu

domowy chleb z ziarnami
19 stycznia 2022 0 Comments

Trudno sobie wyobrazić, aby w naszych domach nie było chleba. Dla wielu z nas chleb jest obowiązkową pozycją na codziennej liście zakupów. Może jednak warto to zmienić i piec chleb samodzielnie. Wbrew pozorom pieczenie chleba z ziarnami w domu jest bardzo proste i łatwe.

Coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie chleba ze sklepu zdrowym, pysznym i świeżym chlebem domowym. Świadczy o tym również duża ilość urządzeń pomocnych przy pieczeniu chleba dostępnych na rynku. W sieci jest dużo różnorodnych przepisów na chleb, warto wypróbować kilka, aby znaleźć taki, który nam najbardziej odpowiada. Poniżej podaję prosty przepis na domowy chleb z ziarnami, w którym w zależności od upodobań każdy może zastosować swoje ulubione dodatki. Do jego upieczenia wykorzystałam thermomix.

chleb pieczony w thermomix
chleb z słonecznikiem, czarnuszką, pestkami dyni

CHLEB DOMOWY

Składniki:

40 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

500 g wody

500 g mąki pszennej

80 g (łącznie) otrębów pszennych, owsianych

1 łyżeczka soli

70 g ( łącznie) : płatków owsianych, pestek dyni, nasion słonecznika, czarnuszki, siemienia lnianego 

domowy chleb z ziarnami

Wykonanie:

Do naczynia miksujacego włożyć drożdze i cukier, następnie wlać wodę i podgrzać 2 min 30 s/37°C/obr.1. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 3 min/ / . Przełożyć ciasto do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 min. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej np.płatkami owsianymi podłużnej foremki “keksówki”, odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec ok. 45 min.

 

SMACZNEGO !

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.