19 stycznia 2022
0 Comments
Coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie chleba ze sklepu zdrowym, pysznym i świeżym chlebem domowym. Świadczy o tym również duża ilość urządzeń pomocnych przy pieczeniu chleba dostępnych na rynku. W sieci jest dużo różnorodnych przepisów na chleb, warto wypróbować kilka, aby znaleźć taki, który nam najbardziej odpowiada. Poniżej podaję prosty przepis na domowy chleb z ziarnami, w którym w zależności od upodobań każdy może zastosować swoje ulubione dodatki. Do jego upieczenia wykorzystałam thermomix.
Składniki:
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g wody
500 g mąki pszennej
80 g (łącznie) otrębów pszennych, owsianych
1 łyżeczka soli
70 g ( łącznie) : płatków owsianych, pestek dyni, nasion słonecznika, czarnuszki, siemienia lnianego
Wykonanie:
Do naczynia miksujacego włożyć drożdze i cukier, następnie wlać wodę i podgrzać 2 min 30 s/37°C/obr.1. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 3 min/ / . Przełożyć ciasto do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 min. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej np.płatkami owsianymi podłużnej foremki “keksówki”, odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec ok. 45 min.
SMACZNEGO !