Wiele osób zastanawia się, dlaczego wybieramy suszoną żurawinę? Otóż świeże owoce są zbyt kwaśne by jeść je bez obróbki. Przeczytaj by poznać pozostałe plusy.
Żurawina wieloowocowa (Vaccinium macrocarpon) jest najpopularniejszym gatunkiem wykorzystywanym zarówno w medycynie, jak i kuchni. Wywodzi się z Ameryki Północnej, a jej kwitnienie przypada na przełom czerwca i lipca. Po około 100 dniach pojawiają się czerwone mięsiste owoce. Owoce te dzięki dużej zawartości kwasu cytrynowego są bardzo kwaśne w smaku. Zawarty w nich kwas benzoesowy (będący naturalnym konserwantem) sprawia natomiast, że dłużej zachowują świeżość.
Suszona żurawina znana była już w kuchni i medycynie ludowej.
Mimo swojego kwaskowatego smaku mało kto wie, że jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców suszonych. Zawiera 356 kcal w 100g produktu! Nie jest więc polecana dla osób na dietach odchudzających czy cukrzyków. Jej atrybuty jednak przewyższają kaloryczność.
Dzięki właściwościom m.in. antybakteryjnym i grzybobójczym od dawna wykorzystywana jest w profilaktyce i leczeniu chorób. Należą do nich m.in. pęcherza moczowego czy też próchnicy utrudniając przyleganie bakterii do płytki nazębnej. Badania przeprowadzone w 2007 roku przez Bailey DT, Dalton C., Josept Daugherty F. i Tempesta MS. udowodniły, że spożywanie 200 mg ekstraktu z żurawiny dziennie przez 12 tygodni może pokonać zakażenie układu moczowego.
Żurawina zapobiega licznym chorobom serca. Dzięki zawartości flawonoidów powoduje zmniejszenie ryzyka chorób wieńcowych przez hamowanie produkcji skrzepów, a także rozszerzania naczyń krwionośnych. Zawarte w niej antyoksydanty zapobiegają gromadzeniu się “złego cholesterolu”. Tym samym chronią naczynia krwionośne przed zatykaniem, które prowadzi do miażdżycy.
Aktualnie prowadzane są również badania nad wpływem żurawiny na walkę z chorobą wrzodowa wywołaną przez bakterię Helicobacter pylori. Dzięki dużej zawartości proantocyjanidów oraz związków chemicznych pełniących funkcje garbników, spożywanie żurawiny zapobiega przyklejaniu się bakterii chorobotwórczych do ścianek nabłonka w żołądku.
Owoce żurawiny posiadają dużą zawartość antyoksydantów tj.: kwercetyna, mirycetyna, peonidyna, kwas ursolowy oraz proantocyjaniny typu a. Wszystkie te substancje odpowiedzialne są za działanie antyoksydacyjne, a także przeciwzapalne. Jej kwaskowaty smak zawdzięcza się obecności kwasu cytrynowego i kwasu benzoesowego, który jest naturalnym konserwantem. Oprócz tego zawiera duże ilości błonnika, witamin z grupy B, A, C i E oraz minerałów tj. Jod, fosfor, potas, żelazo i sód. Zawarte w niej przeciwutleniacze spowalniają starzenia się komórek przez co chronią m.in. mózg i wspomagają jego pracę.
Suszone owoce żurawiny są smaczną i super zdrową przekąską, którą można spożywać samą lub jako dodatek do deserów, mięs czy sałatek. Można także przygotować zdrowotny napar: 4 łyżki suszonej żurawiny zalać szklanka wrzątku i parzyć pod przykryciem. Smacznie i zdrowo.