Powidło śliwkowe 330 g
Cena regularna:
towar niedostępny





Opis
Jak powstają ekologiczne powidła śliwkowe?
Nasze powidła przygotowywane są z ekologicznych śliwek węgierek pochodzących z małopolskich sadów. Powidło śliwkowe BIO powstaje poprzez wielodniowe smażenie śliwek węgierek w kotle z dodatkiem cukru. Taki proces zapewnia trwałość produktu. Należy podkreślić, ekologiczne konfitury przygotowywane są bez żadnych zbędnych sztucznych substancji. Należy podkreślić, że EKO powidła nie zawierają związków konserwujących!. Śliwki węgierki, które znajdują się w naszych słoiczkach pochodzą z gospodarstwa ekologicznego.
Smak ekologicznego powidła ze śliwek węgierek.
Eko powidło śliwkowe posiada charakterystyczny dymny kwaśno ostry posmak oraz półpłynną konsystencją.
Powidła śliwkowe na pewno warto mieć w swojej spiżarni, ponieważ dzięki nim dostarczamy organizmowi wartości odżywczych. Polecane są osobom z zaparciami, gdyż zawierają pektyny oraz błonnik pokarmowy. Błonnik wspomaga pracę przewodu pokarmowego i przyśpieszają metabolizm, dlatego szczególnie polecane są osobom starszym oraz dbającym o linię.
Znajdujący się w nich również beta-karoten czyli substancję przeciwutleniającą. Przeciwutleniacze mają za zadanie chronić nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Co więcej Eko powidła zawierają witaminy z grupy B. Bogate są również w żelazo, wapń, fosfor i potas, który reguluje naszą gospodarkę wodną. Chronią nas przed nowotworami i chorobami układu krążenia oraz prawidłową pracą nerek.
Do czego użyć śliwkowego eko powidła?
Miękka, półpłynna konsystencja naszego powidła śliwkowego bio stanowi idealny dodatek do ciast, wędlin, mięs. Przyda się także do pierogów i nada wyjątkowy smak naleśników lub drożdżówek. Używane mogą być również jako nadzienie do tradycyjnych pączków.Oczywiście to tylko podstawowe zastosowania. Twoja kulinarna kreatywność na pewno nada ciekawe zastosowanie naszym konfiturom.
Kilka ciekawostek o konfiturach.
JAKA POWINNA BYĆ MINIMALNA ZAWARTOŚĆ OWOCÓW W GOTOWYM PRODUKCIE?
Minimalna zawartość owoców użytych do przygotowania 100 g gotowego produktu określona jest bowiem w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi. Dla przykładu:
DŻEMY
min.25 g owoców na 100 g produktu gotowego, dla dżemu ekstra co najmniej 35 g owoców na 100 g produktu gotowego.
KONFITURY
50 g owoców na 100 g produktu gotowego, dla konfitury ekstra 60 g owoców na 100 g produktu gotowego.
POWIDŁA ŚLIWKOWE
min.160 g owoców na 100 g produktu gotowego.
Nasze powidła śliwkowe sporządzono z 180 g owoców na 100g produktu.
MARMOLADY TWARDE
min.110 g owoców na 100 g produktu gotowego.
MARMOLADY MIĘKKIE
min. 80 g owoców na 100 g produktu gotowego.
Konsystencja półpłynna.
Informacje o produkcie
SKŁADNIKI | śliwki, cukier. Sporządzono z 180 g owoców na 100 g produktu. Łączna zawartość cukru 21 g na 100 g produktu. |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100 g |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA | 214 kcal |
TŁUSZCZ | 0.2 |
W TYM KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE | 0.04 |
WĘGLOWODANY | 53 |
BŁONNIK | 1.8 |
BIAŁKO | 1,0 |
WARUNKI PRZECHOWYWANIA | Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce. |
KRAJ POCHODZENIA | Polska |