Kasza bulgur ekologiczna 1 kg – zdrowa alternatywa dla ryżu i makaronu
Cena regularna:
towar niedostępny





Opis
Co to jest kasza bulgur i dlaczego warto ją jeść?
Zastosowanie kaszy bulgur w kuchni:
Zalety ekologicznej kaszy bulgur:
-
Certyfikowany produkt ekologiczny
-
Źródło błonnika, witamin i minerałów
-
Niski indeks glikemiczny – odpowiednia dla diabetyków
-
Uniwersalna – pasuje do dań słodkich i wytrawnych
-
Szybka i prosta w przygotowaniu
-
Odpowiednia dla wegan i wegetarian
Przepis na sałatkę z kaszą bulgur, pieczonymi warzywami i ziołowym dressingiem
Składniki:
-
1 szklanka kaszy bulgur
-
1 mała cukinia
-
1 czerwona papryka
-
1 bakłażan
-
10 pomidorków koktajlowych
-
2 łyżki oliwy z oliwek
Na dressing:
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
sok z 1/2 cytryny
-
1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
-
1 łyżeczka musztardy dijon
-
1 łyżeczka miodu
-
świeże zioła: natka pietruszki, mięta, bazylia
Przygotowanie:
-
Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu lub zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut pod przykryciem.
-
Warzywa pokrój w kostkę, skrop oliwą, posyp ziołami, solą i pieprzem, piecz w 200°C przez ok. 25 minut.
-
Pomidorki przekrój na pół i dodaj do upieczonych warzyw.
-
Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitej emulsji.
-
Wymieszaj kaszę z warzywami i dressingiem. Podawaj na ciepło lub jako sałatkę na zimno.
To danie jest sycące, pełne koloru, smaku i wartości odżywczych – idealne na lekki obiad lub lunch do pracy.
Informacje o produkcie
SKŁADNIKI | kasza bulgur z pszenicy durum* 100% |
PRODUKT MOŻE ZAWIERAĆ | orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu, ZAWIERA: GLUTEN |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100 g |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA | 1644 kJ / 388 kcal |
TŁUSZCZ | 1,0 g |
W TYM KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE | 0,2 g |
WĘGLOWODANY | 78 g |
W TYM CUKRY | 0,4 g |
BIAŁKO | 13 g |
SÓL | <0,01 g |
WARUNKI PRZECHOWYWANIA | Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu |
KRAJ POCHODZENIA | podany na etykiecie produktu |