Orzeszki ziemne prażone - arachidowe bez soli
towar niedostępny
Opis
Czy orzeszki ziemne to faktycznie orzechy?
Orzeszki ziemne, tylko umownie wpisywane do kategorii orzechów. Należą do roślin strączkowych – motylkowatych, które nie występują naturalnie, a są roślinami uprawnymi, głównie w Indiach, Chinach i USA.
Czy orzechy arachidowe a ziemne to samo ?
Tak, nazwy te używane są zamiennie. Nazwa orzechy ziemne związana jest z tym, że są to rośliny geokarpiczne, czyli takie których owoce dojrzewają pod ziemią. Nazwa orzechy arachidowe pochodzi natomiast od nazwy systematycznej rośliny – Arachis L. Czastem spotykamy się także z określaniem ich jako fistaszki, jednak w odróżnieniu od poprzednich których nazwa dotyczy głównie pojedynczych owoców, fistaszkami określa się orzechy w łupinie. W fostaszkach znajdziemy w takiej jednej łupinie 2 orzeszki w różowo czerwonej skórce, w której skumulowane są polifenole.
Uzupełnienie diety o orzeszki ziemne niesie ze sobą spote korzyści.
Orzechy arachidowe, podobnie jak inne rośliny strączkowe są dobrym źródłem białka. Białko pomaga utrzymać zdrowe kości, dlatego orzechy te są podstawowym składnikiem diety wegetarian i wegan. Zawartość niacyny, czyli witaminy B3 zwanej także PP, jest w orzechach ziemnych kilka razy większa niż w innych orzechach. Już 113 g orzeszków ziemnych pokrywa całkowicie dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Niacyna ważna jest w codziennej diecie, ponieważ wpływa na układ nerwowy, pomaga zmniejszyć znużenie i zmęczenie. Co więcej pomaga utrzymać zdrową skórę. Orzechy mają także wysoką zawartość błonnika pokarmowego, potasu oraz magnezu.
W kulturystyce orzeszki ziemne są wprowadzane jako podstawowy składnik diety. Po pierwsze ze względu na białko, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga ją utrzymać. Dodatkowo ze względu na zawartość argininy, czyli aminokwasu, który uważa się, że wpływa na przyrost masy mięśniowej.
Orzechy ziemne w wersji prażonej znane są przede wszystkim jako przekąska idealna na wieczór z przyjaciółmi lub podczas meczu. Sposób ich przetworzenia – prażenie w wysokiej temperaturze, bez dodatku tłuszczu sprawia, że są zdrowszym zamiennikiem orzeszków smażonych w oleju z dodatkiem soli, czy panierek smakowych. Orzeszki arachidowe mają szerokie zastosowanie jako składnik dań obiadowych, przekąsek, czy ciekawych śniadań. Orzechy ziemne w dużym stopniu wykorzystywane są do produkcji masła orzechowego, które imituje strukturą i konsystencją jaja, dlatego może być z powodzeniem stosowane ich zamiennik technologiczny np. do wypieku muffinek. 3 łyżeczki masła orzechowego odpowiadają 1 jajku. Sprawdzi się więc świetnie w diecie wegańskiej oraz dla osób mających alergię na jajka. Należy jednak pamiętać, że orzeszki ziemne same są silnym alergenem.
Orzeszki ziemne cena i ich smak w Stacji BIO na pewno pozytywnie Cię zaskoczą. W trosce o środowisko nasze produkty pakujemy w duże opakowania o gramaturze 0,5 kg i 1 kg. Kupując zdrową żywność w ekologicznych opakowaniach dbamy o naszą planetę.
Informacje o produkcie
SKŁADNIKI | orzeszki ziemne 100% |
PRODUKT MOŻE ZAWIERAĆ | gluten, inne orzechy, nasiona sezamu |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100 g |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA | 2537 kJ / 613 kcal |
TŁUSZCZ | 50 g |
W TYM KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE | 7,7 g |
WĘGLOWODANY | 13 g |
W TYM CUKRY | 4,9 g |
BŁONNIK | 8,4 g |
BIAŁKO | 24 g |
SÓL | 0,02 g |
WARUNKI PRZECHOWYWANIA | Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu |
KRAJ POCHODZENIA | podany na etykiecie produktu |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.