Olej z lnianki rydzowej - olej rydzowy nierafinowany, nieoczyszczany, niefiltrowany

Dostępność: duża ilość
Cena: 29,90 zł 29.90
ilość szt.

towar niedostępny

* - Pole wymagane

Opis

Olej z lnianki rydzowej (zwany też rydzowym) pozyskujemy poprzez tłoczenie na zimno nasion lnianki siewnej. Olejarnia, która wytwarza dla nas olej rydzowy znajduje się na Podkarpaciu. Z pewnością fakt, iż tłoczeniem zajmują się osoby, które cenią zdrową żywność sprawia, iż pozyskany olej jest bardzo dobrej jakości i zawsze świeży.

Na co dobry jest olej z lnianki rydzowej?

Olej z lnianki rydzowej swoje właściwości lecznicze zawdzięcza bardzo dużej (90%) zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Istotne jest, aby kwasy te regularnie dostarczać naszemu organizmowi wraz z pożywieniem, gdyż nie jesteśmy w stanie ich sami wytworzyć. Bez wątpienia olej rydzowy ma najkorzystniejszy stosunek kwasów tłuszczowych omega – 3 i omega – 6, który wynosi 1:0,4. Popularny olej lniany znajduje się dopiero na drugim miejscu pod tym względem. Oprócz cennych kwasów olej rydzowy jest cennym źródłem witamin z grupy A, B i E.

Dzięki swoim bardzo wartościowym składnikom olej ten ma bardzo pozytywny wpływ na naszą odporność. Spożywanie profilaktycznie 1 łyżki oleju dziennie uchroni nas przed jesiennym infekcjami. Z kolei witamina A zawarta w oleju rydzowym jest bardzo ważna dla osób, które mają kłopoty ze wzrokiem. Olej ten wspomaga również pracę wątroby, obniża ciśnienie, a także zmniejsza poziom tzw. złego cholesterolu. Przy problemach z wątrobą warto wypróbować także olej z ostropestu. Przeczytaj TUTAJ o jego właściwościach.

Duża zawartość kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu omega – 3 sprawia, iż olej z lnianki bardzo często wykorzystujemy w produktach kosmetycznych. Kwasy tłuszczowe bowiem regenerują uszkodzony naskórek, działają również nawilżająco na skórę. Z tego względu olej rydzowy stosujemy przy schorzeniach skórnych np. egzema, łuszczyca.

Jak stosować olej rydzowy?

Olej z lnianki, tak jak wszystkie oleje tłoczone na zimno, spożywamy bez podgrzewania go i przechowujemy w lodówce. Najlepiej jest, gdy pijemy olej  z łyżeczki na czczo  (1-2 łyżki dziennie) lub dodajemy do przygotowanych potraw. Olej ten doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek i surówek, ryb (szczególnie śledzi), past i dressingów. Oprócz zastosowania w kuchni olej możemy używać jako naturalny preparat kosmetyczny. Aplikując go bezpośrednio na skórę wspomagamy gojenie się ran, oparzeń a także łagodzimy objawy schorzeń skórnych (AZS, alergia, wypryski). Ponadto właściwości pielęgnacyjne oleju sprawiają, iż często wykorzystujemy go jako odżywka do włosów i skóry głowy. W internecie znajdziemy tez bardzo wiele stron z informacją jak zrobić samemu krem z dodatkiem oleju rydzowego.

Dane techniczne

SKŁADNIKI olej z lnianki rydzowej 100%
PRODUKT MOŻE ZAWIERAĆ gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 3701 kJ / 884 kcal
TŁUSZCZ 100 g
W TYM KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE 9 g
WĘGLOWODANY 0 g
W TYM CUKRY 0 g
BIAŁKO 0 g
SÓL 0 g
WARUNKI PRZECHOWYWANIA Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
KRAJ POCHODZENIA podany na etykiecie produktu

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl