Polskie pestki dyni łuskane duże ciemnozielone Gleisdorfer

Dostępność: duża ilość
Cena: 26,90 zł 26.90
ilość szt.

towar niedostępny

* - Pole wymagane

Opis

Dynia, czy też bania bo tak nazywana jest w Polsce, jako niekwestionowana królowa jesieni.

Owoce poszczególnych odmian dyni różnią się od siebie kształtem, wielkością oraz kolorem. Znajdziemy dynie zielone, żółte, kolorowe i oczywiście te pomarańczowe kojarzące się z Halloween. Podobnie też pestki dyni różnią się od siebie. Dzielimy je na pestki dyni bezłupionwej oraz pestki dyni w łupinie, które możemy kupić w łupinie lub już wyłuskane. Głównymi dostawcami pestek dyni są Austria, Chiny. W Polsce z przeznaczeniem do konfekcjonowania uprawiana jest dynia bezłupinowa odmiany Gleisdorfer. Nasiona dyni z polski charakteryzują się jednolitą ciemnozieloną barwą z niewielkimi otarciami oraz owalnym, regularnym kształcie. Warto podkreślić, że z Polski ziarna dyni są zdecydowanie większe i ciemniejsze w porównaniu z ziarnami pochodzącymi z Chin. 

Pestki z dyni uznawane są za skarbnicę minerałów i witamin.

Już 100 g pestek z dyni pokrywa dziennie zapotrzebowanie osób dorosłych na żelazo. Pierwiastek ten zmniejsza uczucie zmęczenia, wpływa pozytywnie na odporność organizmu oraz wykorzystywane jest do produkcji krwinek czerwonych. Nasiona dyni posiadają także dużą zawartość cynku, który pozytywnie wpływa na włosy, skórę, paznokcie. Co więcej pomaga on zachować odpowiedni poziom testosteronu we krwi. Dyniowe pestki są źródłem magnezu potrzebnego do odpowiedniej pracy mięśni oraz funkcjonowania układu nerwowego.

Warto podkreślić, że pestki z dyni zalecane są w diecie DASH lub śródziemnomorskiej, jako profilaktyka nadciśnienia i chorób układu sercowo- naczyniowego. Zawarty w nich potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a kwasy nienasycone z grupy omega-3 (kwasu alfa- linolenowy ALA) oraz z grupy omega-6 (kwasu linolowego LA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Pomimo, że ilość kwasów omega-6 przewyższa w pestkach dyni ilość kwasów omega-3, a niekorzystny stosunek może działać prozapalnie, to nie należy rezygnować z jedzenia tych małych nasionek, które są źródłem cennych składników. Należy jednak zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów omega-3, których świetnym źródłem są m.in. Orzechy włoskie.

Nasiona dyni są na pewno skarbnicą witamin i minerałów, ale zastanawiasz się pestki dyni jak jeść ?

Pestki dyni bezłupinowej, które znajdziesz w naszym sklepie polecamy jako składnik owsianki, zdrowych batonów, dodane do jogurtu czy jako samodzielna przekąska. Wypróbuj pestki także na kanapki, do sałatek, albo jako składnik chleba czy bułek z ziarnami. Co więcej jeśli posiekasz je drobno to wykorzystasz je jako panierka do mięsa zamiast bułki tartej. Pestki z dyni wykorzystujemy także do wytłaczania oleju. Wypróbuj dostępny w naszym sklepie Olej dyniowy.

Pestki dyni cena i ich smak w Stacji BIO na pewno pozytywnie Cię zaskoczą.  W trosce o środowisko nasze produkty pakujemy w duże opakowania o gramaturze 0,5 g i 1 kg. Kupując zdrową żywność w ekologicznych opakowaniach dbamy o naszą planetę.

Dane techniczne

SKŁADNIKI pestki dyni 100%
PRODUKT MOŻE ZAWIERAĆ gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 2444 kJ / 589 kcal
TŁUSZCZ 46 g
W TYM KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE 8,5 g
WĘGLOWODANY 13 g
W TYM CUKRY 1,1 g
BŁONNIK 5,3 g
BIAŁKO 29 g
SÓL 0,05 g
WARUNKI PRZECHOWYWANIA Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
KRAJ POCHODZENIA Polska

Opinie o produkcie (1)

17 maja 2024

Pyszne pestki!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl