Polskie pestki dyni łuskane duże ciemnozielone Gleisdorfer
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Dynia, czy też bania bo tak nazywana jest w Polsce, jako niekwestionowana królowa jesieni.
Owoce poszczególnych odmian dyni różnią się od siebie kształtem, wielkością oraz kolorem. Znajdziemy dynie zielone, żółte, kolorowe i oczywiście te pomarańczowe kojarzące się z Halloween. Podobnie też pestki dyni różnią się od siebie. Dzielimy je na pestki dyni bezłupionwej oraz pestki dyni w łupinie, które możemy kupić w łupinie lub już wyłuskane. Głównymi dostawcami pestek dyni są Austria, Chiny. W Polsce z przeznaczeniem do konfekcjonowania uprawiana jest dynia bezłupinowa odmiany Gleisdorfer. Nasiona dyni z polski charakteryzują się jednolitą ciemnozieloną barwą z niewielkimi otarciami oraz owalnym, regularnym kształcie. Warto podkreślić, że z Polski ziarna dyni są zdecydowanie większe i ciemniejsze w porównaniu z ziarnami pochodzącymi z Chin.
Pestki z dyni uznawane są za skarbnicę minerałów i witamin.
Już 100 g pestek z dyni pokrywa dziennie zapotrzebowanie osób dorosłych na żelazo. Pierwiastek ten zmniejsza uczucie zmęczenia, wpływa pozytywnie na odporność organizmu oraz wykorzystywane jest do produkcji krwinek czerwonych. Nasiona dyni posiadają także dużą zawartość cynku, który pozytywnie wpływa na włosy, skórę, paznokcie. Co więcej pomaga on zachować odpowiedni poziom testosteronu we krwi. Dyniowe pestki są źródłem magnezu potrzebnego do odpowiedniej pracy mięśni oraz funkcjonowania układu nerwowego.
Warto podkreślić, że pestki z dyni zalecane są w diecie DASH lub śródziemnomorskiej, jako profilaktyka nadciśnienia i chorób układu sercowo- naczyniowego. Zawarty w nich potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a kwasy nienasycone z grupy omega-3 (kwasu alfa- linolenowy ALA) oraz z grupy omega-6 (kwasu linolowego LA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Pomimo, że ilość kwasów omega-6 przewyższa w pestkach dyni ilość kwasów omega-3, a niekorzystny stosunek może działać prozapalnie, to nie należy rezygnować z jedzenia tych małych nasionek, które są źródłem cennych składników. Należy jednak zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów omega-3, których świetnym źródłem są m.in. Orzechy włoskie.
Nasiona dyni są na pewno skarbnicą witamin i minerałów, ale zastanawiasz się pestki dyni jak jeść ?
Pestki dyni bezłupinowej, które znajdziesz w naszym sklepie polecamy jako składnik owsianki, zdrowych batonów, dodane do jogurtu czy jako samodzielna przekąska. Wypróbuj pestki także na kanapki, do sałatek, albo jako składnik chleba czy bułek z ziarnami. Co więcej jeśli posiekasz je drobno to wykorzystasz je jako panierka do mięsa zamiast bułki tartej. Pestki z dyni wykorzystujemy także do wytłaczania oleju. Wypróbuj dostępny w naszym sklepie Olej dyniowy.
Pestki dyni cena i ich smak w Stacji BIO na pewno pozytywnie Cię zaskoczą. W trosce o środowisko nasze produkty pakujemy w duże opakowania o gramaturze 0,5 g i 1 kg. Kupując zdrową żywność w ekologicznych opakowaniach dbamy o naszą planetę.
Informacje o produkcie
SKŁADNIKI | pestki dyni 100% |
PRODUKT MOŻE ZAWIERAĆ | gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100 g |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA | 2444 kJ / 589 kcal |
TŁUSZCZ | 46 g |
W TYM KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE | 8,5 g |
WĘGLOWODANY | 13 g |
W TYM CUKRY | 1,1 g |
BŁONNIK | 5,3 g |
BIAŁKO | 29 g |
SÓL | 0,05 g |
WARUNKI PRZECHOWYWANIA | Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu |
KRAJ POCHODZENIA | Polska |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Marta
Pyszne pestki!